Drukuj

RPOWM EFS 2018 kolor

 
PROJEKT ZREALIZOWANY
 
 

Z radością informujemy, że w roku szkolnym 2019-2020 SPZZOZ w Przasnyszu zrealizował projekt współfinansowany ze środków UE (Europejskiego Funduszu Społecznego) i budżetu Państwa p.t.:

„Smak zdrowia - wdrażanie wczesnego wykrywania i leczenia otyłości wśród dzieci"


Projekt koordynował nasz Partner - Fundacja Proedoo w Ciechanowie.

Podstawa programowa:
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020
Oś Priorytetowa IX Wspieranie włączenia społecznego i walka z ubóstwem
Działanie 9.2 Usługi społeczne i usługi opieki zdrowotnej
Poddziałanie 9.2.2 Zwiększenie dostępności usług zdrowotnych

Regionalny Program Zdrowotny Samorządu Województwa Mazowieckiego w zakresie chorób kręgosłupa i otyłości wśród dzieci z województwa mazowieckiego (okres realizacji: lata 2018-2021).

Okres realizacji:
Data podpisania umowy o dofinansowanie: 18.06.2019 r.
Okres rzeczowej realizacji projektu: 01.07.2019 r. - 30.11.2020 r.

Cel i zakres rzeczowy projektu:
Celem projektu było zapobieganie pogłębianiu się problemów zdrowotnych oraz poprawa stanu zdrowia dzieci z klas I-VI z otyłością, poprzez objęcie ich szeregiem działań edukacyjnych, badań diagnostycznych oraz działań z zakresu aktywności fizycznej.

Do projektu zakwalifikowano 53 dzieci z klas 1-6 szkół podstawowych powiatu przasnyskiego. Po wykonaniu wstępnych badań lekarskich w celu identyfikacji możliwych przyczyn otyłości u każdego z dzieci, objęto je interwencją terapeutyczną (zajęciami na basenie, gimnastyką korekcyjną, poradami dietetycznymi i działaniami edukacyjnymi w kierunku przeciwdziałania otyłości). Podczas kolejnych badań specjalistycznych monitorowano skuteczność podejmowanych działań, następnie w trakcie badań końcowych przekazano opiekunom dzieci zalecenia mające na celu podtrzymanie osiągniętych efektów lub ich poprawę.

Uzyskane efekty:
W wyniku realizacji projektu nastąpiła poprawa stanu zdrowia dzieci ze zdiagnozowaną otyłością. Wzrósł również poziom wiedzy dzieci i ich rodziców w zakresie zdrowego odżywiania i przeciwdziałania otyłości. W rezultacie spowodowało to zmniejszenie odsetka dzieci cierpiących z powodu otyłości i związanego z nią wykluczenia społecznego.

Finansowanie projektu:
Wartość całkowita projektu: 274 968,75 zł, w tym:
Dofinansowanie ze środków UE (EFS): 219 975,00 zł
Wkład Budżetu Państwa: 32 893,75 zł
Wkład własny w projekcie: 22 100,00 zł

 
Informacje na temat projektów, które uzyskały dofinansowanie, umieszczone są w serwisie: „Mapa Dotacji UE" na stronie: www.mapadotacji.gov.pl

 

Sporządziła: mgr Agnieszka Spiżarska